taukilipidi500

Tauki un lipīdi
Lipīdi un tauki ir makronutrienti. Šīs savienojumu klases vispārējais nosaukums ir "lipīdi", un šajā klasē ietilpst tauki — visiem zināmas pārtikas sastāvdaļas vai produkti, kurus parasti uzskata par enerģijas avotiem, lai gan to funkcijas organismā ir daudzveidīgākas. Bieži lipīdus sauc par taukvielām. Tie ietver šādas savienojumu grupas:

  🐡 tauki jeb triglicerīdi;

  🐡 glicerofosfolipīdi, piemēram, labi zināmais lecitīns;

  🐡 cerebrozīdi, gangliozīdi, sfingomielīni (šīs vielas pirmo reizi tika atklātas nervu sistēmas šūnu membrānās, tādēļ tām ir tādi nosaukumi, lai gan tās atrodas arī citu šūnu membrānās);

  🐡 holesterīns.

Šie savienojumi ir pilnīgi atšķirīgi gan pēc uzbūves, gan pēc funkcijām. Tos vieno tikai ārējā līdzība: visi tie ir taukvielām līdzīgi, nešķīst ūdenī, bet šķīst organiskajos šķīdinātājos. Lipīdus no trim pēdējām uzskaitītajām grupām (glicerofosfolipīdus, holesterīnu, cerebrozīdus, gangliozīdus un sfingomielīnus) sauc par polārajiem lipīdiem. Tie veido bioloģisko membrānu pamatu.

Apskatīsim tikai taukus, galvenokārt no to enerģētiskās nozīmes viedokļa. Tomēr ir svarīgi saprast, ka tauku uzkrāšanās taukaudos nav tikai enerģijas resursa saglabāšanas risinājums (seno cilvēku apstākļos, kad pārtiku ne vienmēr varēja atrast katru dienu, tas bija izdzīvošanas faktors), bet arī termoregulācijas nodrošināšana (aizsardzība pret atdzišanu un pārkaršanu) un ķermeņa mehāniskās funkcijas nodrošināšana (kas ir īpaši svarīgi grūtniecības laikā, lai pasargātu augli no triecieniem un satricinājumiem).

Tauki (racionālais nosaukums — triglicerīdi jeb triacilglicerīdi; "acil" — jebkuras taukskābes atlikums, izņemot etiķskābi; etiķskābes atlikumu apzīmē ar terminu "acetil") ir molekulas, kas sastāv no glicerīna un trīs piesātināto taukskābju (PTK) atlikumiem. PTK ir skābes ar oglekļa atomu ķēdi, kas satur četrus vai vairāk oglekļa atomus. Skābe ar četriem oglekļa atomiem (C4) ir sviestskābe; tās nosaukums cēlies no sviesta, kas ir bagāts ar šo skābi. Katra nākamā PTK ir par diviem oglekļa atomiem garāka nekā iepriekšējā, tas nozīmē, ka lipīdu, tostarp tauku, taukskābes ir pāra skaitļa — tās satur pāra skaitu oglekļa atomu. Taukskābes ar garāku ķēdi ir enerģētiski bagātākas. Enerģētiski visvērtīgākās ir palmitīnskābe (C16) un stearīnskābe (C18), lai gan svarīgas ir arī citas, īsākas taukskābes, tostarp vidējas ķēdes taukskābes (C10-C14). Šīs taukskābes tiek sauktas par piesātinātajām, tas ir, tādām, kas nesatur dubultās saites. Tauku sastāvā tieši taukskābes (nevis glicerīns) ir nozīmīgākais enerģētiskais materiāls.

Tomēr visu lipīdu, tostarp tauku, sastāvā ietilpst liela taukskābju grupa, ko sauc par nepiesātinātajām un polinepiesātinātajām, tas ir, tādām, kas satur 1–6 dubultās saites. Tauki, kuru struktūrā ir piesātinātās (t.i., bez dubultajām saitēm) taukskābes, ir cieti. Tauki, kas satur nepiesātinātās taukskābes (ne obligāti visas trīs), ir šķidri; tos sauc par eļļām.

Tomēr enerģijas avots var būt ne visas taukskābes, bet tikai piesātinātās, piemēram, iepriekš minētās, kā arī taukskābes ar vienu (piemēram, oleīnskābe) vai divām dubultajām saitēm (piemēram, linolskābe). Taukskābes ar lielāku dubulto saišu skaitu, īpaši tās, kas satur 4–6 dubultās saites, pilda citas funkcijas; tās ietilpst bioloģisko membrānu sastāvā, nosakot to stāvokli un īpašības, kā arī no tām veidojas dažas hormoniem līdzīgas vielas utt. Taču šīs taukskābes netiek izmantotas kā enerģijas avots organismā; citiem vārdiem sakot, tās nav atbildīgas par tauku un eļļu augsto kaloriju saturu un neizraisa ķermeņa masas palielināšanos.

 

Dubulto saišu skaits nepiesātinātajās taukskābēs var būt no vienas līdz sešām.
Atkarībā no dubulto saišu novietojuma nepiesātinātās taukskābes iedala omega-9, omega-6 un omega-3 grupās. Ir svarīgi saprast, ko nozīmē šie skaitļi. Oglekļa atoms taukskābes ķēdē, kas atrodas blakus skābes grupai, tiek apzīmēts ar grieķu burtu α, nākamais ķēdē ar β, bet pēdējais ķēdē vienmēr tiek apzīmēts kā omega. Ja no omega gala tiek skaitīti deviņi oglekļa atomi un šajā vietā atrodas dubultā saite, tad tā ir omega-9 nepiesātinātā taukskābe. Ja pirmā dubultā saite atrodas pie sestā oglekļa atoma no omega gala, tad tā ir omega-6 taukskābe, bet, ja pie trešā – tad omega-3 taukskābe.

Piemēram, omega-9 taukskābēm pieder oleīnskābe (C18, ar vienu dubulto saiti), kas lielā daudzumā atrodama olīveļļā. Omega-6 grupas taukskābe ar divām dubultajām saitēm ir linolskābe, bet ar trim – linolēnskābe, kas veidojas no linolskābes. Arahidonskābe (C20) ir arī omega-6 grupas pārstāve un satur četras dubultās saites. Arahidonskābe ir atrodama daudzos eļļās un īpaši lielā daudzumā sarkanajā gaļā, tāpēc, lietojot plaši izplatītus pārtikas produktus, cilvēks saņem lielu šīs skābes pārpalikumu.

Citas iepriekš minētās nepiesātinātās taukskābes arī tiek uzņemtas pietiekamā daudzumā vienkārši ar pārtiku.

Omega-3 polinepiesātināto taukskābju sastāvā esošās EPK un DHK, kas attiecīgi satur piecas un sešas dubultās saites un kas arī nav enerģijas avots, ir ievērojami deficītākas (vidēji ar uzturu cilvēks tās saņem 10 reizes mazāk, nekā nepieciešams). Šīs taukskābes (protams, ne brīvā veidā) ir sastopamas tikai aukstūdens zivju (mencas, siļķes, foreles, laša) taukos, jūras produktos, kā arī aptiekās pieejamajā zivju eļļā. Jāatzīmē, ka polinepiesātinātās taukskābes ir ārkārtīgi viegli pakļautas peroksidatīvai oksidācijai gan uzglabāšanas laikā, gan organismā, tāpēc to uzņemšana ar uzturu prasa nepieciešamu daudzumu antioksidantu. Īpaši svarīgs uzturā ir omega-6 un omega-3 polinepiesātināto taukskābju līdzsvars. To normālajai attiecībai vajadzētu būt vismaz 4:1, bet ideāli būtu 1:1, taču reālā attiecība Latvijas iedzīvotāju vidū var sasniegt pat 40:1.

Tauki ir visbagātākie enerģijas avoti, ievērojami bagātāki nekā ogļhidrāti. Tas ir svarīgi, jo tieši tauki tiek uzkrāti organismā kā enerģijas rezerve. Ogļhidrāti arī tiek uzkrāti — muskuļos un aknās glikogēna veidā, taču pavisam nedaudz, tikai daži simti gramu (badošanās gadījumā šī daudzuma organismam pietiek tikai vienai dienai). Tauki, savukārt, var uzkrāties praktiski neierobežotā daudzumā, un tas ir ģenētiski ieprogrammēts process, tāpēc no tauku nogulsnēm ir ļoti grūti atbrīvoties, jo organisms tās saglabā izdzīvošanas nolūkos — ģenētiskā atmiņa turpina darboties. Protams, pārmērīga tauku uzkrāšanās var būt arī hormonālo traucējumu sekas.

Apskatīsim uzturā uzņemto tauku pārveidi organismā. Pieauguša cilvēka organismā tauki sāk šķelties tikai tievajā zarnā — ne mutē, ne kuņģī tie netiek pakļauti nekādam izmaiņām. Sārmainā tievās zarnas vidē (sākot ar divpadsmitpirkstu zarnu), pankreatiskās lipāzes ietekmē (enzīma, kas nonāk divpadsmitpirkstu zarnā ar aizkuņģa dziedzera sulu), tauki tiek sašķelti divās taukskābju atliekās ar negatīvu lādiņu (zarnu sārmainās vides dēļ) un glicerīnā ar trešo taukskabju atliekas molekulu (šeit jāatceras vēl viens tauku nosaukums — triacilglicerīdi).

Lipāze nonāk zarnās neaktīvā formā (profermenta prolipāzes veidā) un tiek aktivēta žults ietekmē, kas no aknām un žultspūšļa nonāk divpadsmitpirkstu zarnā. Žults satur žultsskābes (tās dēvē par pāru skābēm) — glikoholskābi un tauroholskābi. Lai sintezētu šīs skābes, nepieciešamas aminoskābes — glicīns (aizvietojamā olbaltumvielu aminoskābe) un taurīns (neolbaltumvielu aminoskābe, kas bieži ir deficīta stāvoklī). Žultsskābes ne tikai aktivē lipāzi, bet, būdamas detergenti (t.i., emulgatori), pārvērš uztura taukus augsti disperģētā stāvoklī (aptuveni tādā pašā kā pienā), kas rada lielu virsmas laukumu — tikai šādā stāvoklī lipāze spēj tos sašķelt.

Vēl viena žultsskābju funkcija ir kopā ar tauku noārdīšanās produktiem (t.i., ar divām negatīvi lādētām brīvajām taukskābju molekulām, kas, tāpat kā žultsskābes, ir virsmas aktīvās vielas) veidot micellas (daļiņas, kuru izmērs ir gandrīz nanometrs). Šīs daļiņas nonāk līdz zarnu sieniņai, pēc tam iekļūst tajā, kur no tām atkal tiek sintezēti tauki (to sauc par tauku resintēzi), taču jau citā sastāvā. Šie no jauna sintezētie tauki, kas jau vairāk atbilst cilvēka organisma taukiem, bet vēl nav pilnībā adekvāti tiem, nonāk asinīs. Tomēr tauki nešķīst ūdenī, tāpēc zarnu sieniņā veidojas tauku transporta forma, ko sauc par hilomikroniem. Tie ir ultramikroskopiski jaunu tauku lodīšu veidojumi, kas ir apvilkti ar lecitīna un speciālu olbaltumvielu (apoproteīnu) apvalku, ko dēvē par apo B-48 (48 – olbaltumvielas molekulmasa tūkstošos vienību, t.i., 48 000). Visa šī struktūra, kas ir tikai nedaudz lielāka par nanodaļiņām, cirkulē asinīs. Tālāk hilomikroniem aptuveni 2 stundu laikā jānonāk kapilāru un citu mazo asinsvadu sieniņās to orgānu audos, kuri patērē taukus (aknās, taukaudos, laktējošā piena dziedzerī u.c.). Šo svarīgo procesu nodrošina ferments lipoproteīnlipāze, kas atrodas asinsvadu sieniņās. Tas noārda hilomikronus līdz brīvam glicerīnam un trim brīvo taukskābju molekulām, kas tieši nonāk šūnā, kur notiek to bioķīmiskās pārmaiņas.

Lipoproteīnlipāzei ir liela nozīme, jo, ja tā nav aktīva (kas var būt ģenētiski noteikts), tauki ilgu laiku cirkulē asinīs un pakāpeniski sāk izgulsnēties uz asinsvadu sieniņām, aktīvi piedaloties kopā ar holesterīnu aterosklerotisko plātnīšu veidošanā. Cilvēki, kuriem ir šī fermenta ģenētisks defekts, tiek īpaši uzraudzīti, jo viņiem ateroskleroze var attīstīties ļoti agri – līdz 30 gadu vecumam.

Lipoproteīnlipāzes aktivācijā būtisku lomu spēlē C vitamīns, kas izskaidro šī vitamīna antihiperlipidēmisko un antiaterosklerotisko iedarbību. Lai aktivizētu šo fermentu, ieteicams uzņemt 500 mg/dienā dabiskā C vitamīna vai vismaz farmakopejas askorbīnskābes kombinācijā ar 100-120 mg bioflavonoīdu (piemēram, no citrusaugļiem), lai novērstu prooksidatīvo efektu.

Tātad taukskābes no hilomikroniem pēc lipoproteīnlipāzes noārdīšanas nonāk šūnas citoplazmā (šūnas šķidrā daļā). Pēc tam šūnā nokļuvušajām taukskābēm jānonāk aktīvā stāvoklī (t.i., tāpat kā ogļhidrātiem, jāpāriet aktivācijas posmā), pretējā gadījumā tās nevar piedalīties vielmaiņas procesos un uzkrājas brīvā formā, kļūstot par patoloģisku materiālu un, cita starpā, bloķējot enerģijas ražošanu.

Taukskābju aktivācija citoplazmā notiek to mijiedarbībā ar KoA-SH obligāti piedaloties ATP molekulai kā enerģijas avotam un Mg²⁺ jonam (magnija jonam — jebkuras reakcijas aktivatoram, kurā piedalās ATP). Tā rezultātā, taukskābe, savienojoties ar KoA-SH, veido acilkoenzīmu A jeb acilSKoA (no latīņu val. acyl — taukskābes atlikums, t.i., skābes atlikums, kas saistīts ar koenzīmu A). AcilSKoA ir aktīvā taukskābju forma, kas tieši piedalās visos turpmākajos metabolisma procesos.

Ja acilSKoA paliek citosolā, tas tiek izmantots šūnas sintētiskajos procesos, īpaši tauku un citu lipīdu sintēzē, kas ir svarīgi, risinot aptaukošanās problēmu. Tomēr, lai taukskābe kļūtu par enerģijas avotu, tai jānokļūst mitohondrijās, kur notiek tās enerģētiskā noārdīšanās jeb pilnīga oksidācija līdz oglekļa dioksīdam un ūdenim. Tomēr taukskābe (acilLKoA formā) caur mitohondriju membrānu neiziet, un tās transportēšanai ir nepieciešams īpašs pārnesējs, ko sauc par L-karnitīnu.

L-karnitīns citosolā saista taukskābes atlikumu, veidojot acil-L-karnitīnu, un pārnes to caur membrānu mitohondrijās, kur L-karnitīns nodod taukskābes atlikumu mitohondriju KoA-SH, veidojot acil~SKoA jau mitohondrijās, savukārt L-karnitīns tiek atbrīvots un atgriežas atpakaļ citosolā. Šis process atkārtojas daudzkārt, veidojot L-karnitīna cirkulāciju. Nokļūstot mitohondrijās, kur ir atbilstošie fermenti, taukskābe tiek sašķelta un ražo enerģiju jeb ATP.

Tādējādi enerģijas ražošana no taukskābēm ir atkarīga no L-karnitīna klātbūtnes un pietiekamības organismā.

L-karnitīns organismā sintezējas aknās no aminoskābēm L-lizīna un L-metionīna, bet vienmēr ir deficītā, īpaši pie ievērojamas enerģijas patēriņa un lielas fiziskās slodzes. L-karnitīns ir nepieciešams ne tikai skeleta muskuļiem, kas patērē lielāko daļu no tauku (taukskābju) iegūtās enerģijas, bet arī, kas ir īpaši svarīgi, sirds muskulim.

L-karnitīns ir populārs produkts sporta uzturā un turklāt kļūst arvien pieprasītāks kardioloģijā. Taču jāatceras, ka L-karnitīns, tāpat kā iepriekš minētā dzintarskābe, ir efektīvs tikai tad, ja enerģijas patērētāji ir pietiekami nodrošināti ar CoQ10. Ņemot vērā gan CoQ10, gan L-karnitīna deficītu, ir lietderīgi tos izmantot kombinācijā, piemēram, 3 reizes dienā pa 0,5 g L-karnitīna un 100–200 mg CoQ10. Pēdējais ir ievērojami efektīvāks savā reducētajā formā, ko sauc par ubihinolu. Tā vietā, lai lietotu L-karnitīnu, lietderīgi izmantot tā acetilētu (ar etiķskābes atlikumu) atvasinājumu – acetil-L-karnitīnu, kas ne tikai viegli pārvēršas par L-karnitīnu, bet arī, iekļūstot smadzeņu audos caur hematoencefālisko barjeru, uzlabo atmiņu un kognitīvās spējas (pats L-karnitīns šo barjeru nepārvar).

Apskatīsim detalizētāk ATP ražošanas procesu, izmantojot tauku molekulas komponentus, konkrēti – taukskābes, jo tauku sastāvā esošais glicerīns transformējas pa ogļhidrātu ceļu: glicerīns, enzīmiski mijiedarbojoties ar ATP-Mg²⁺, pārvēršas par glicerīn-3-fosfātu, pēc tam par gliceraldehīd-3-fosfātu un tālāk – pa glikolītisko ceļu.

Taukskābju oksidēšanās process ar ATP ražošanu tiek saukts par β-oksidāciju. Šis process ir daudzpakāpju.

Taukskābes, piemēram, C16 (atgādinām, ka taukos taukskābes vienmēr ir pāra skaitļa), acil-SCoA formā, kas pārnesta uz mitohondrijām, pirmajā stadijā atdod divus ūdeņraža atomus 2H no α- un β-oglekļa atomiem kofaktoram flavīna adenīna dinukleotīds FAD (B2 vitamīna atvasinājumam), veidojot starp tiem dubultsaiti (FAD pāriet FADH2 formā). Otrajā stadijā dubultsaite α=β tiek pārrauta, un pie šiem atomiem piesaistās ūdens molekula HON tā, ka OH grupa piesaistās β-oglekļa atomam, bet H – α-oglekļa atomam. Nākamajā stadijā divi ūdeņraža atomi 2H tiek atšķelti tikai no β-oglekļa atoma un tiek pārnesti uz citu kofaktoru – NAD+, veidojot NADH2, bet grupa βCH-OH pārvēršas par βC=O (skābekļa atoms pie β-oglekļa atoma, un tieši tāpēc procesu sauc par β-oksidāciju). Pēdējā stadijā, piedaloties CoA-SH, saite starp α- un β-oglekļa atomiem tiek pārrauta, veidojot vienu acetil-SCoA molekulu (acetil – atlikums no diviem oglekļa atomiem), bet sākotnējās taukskābes C16 ķēde tiek saīsināta par šiem diviem oglekļa atomiem un kļūst par C14.

Tālāk visi posmi atkārtojas: veidojas otra acetil-SCoA molekula, C14 ķēde atkal saīsinās par diviem oglekļa atomiem un pārvēršas par C12.

Pēc tam secīgi veidojas C10, C8, C6, C4 taukskābes un vēl četras acetil-SCoA molekulas, pa vienai katrā posmā. Pēc tam C4 (sviestskābes atlikums) tiek sadalīts, uzreiz veidojot divas acetil-SCoA molekulas. Kopumā, oksidējot C16 taukskābi, veidojas 8 acetil-SCoA molekulas, t.i., puse no oksidētās taukskābes oglekļa atomu skaita, un process notiek 7 posmos, jo pēdējā, sviestskābe C4, uzreiz dod divas acetil-SCoA molekulas. Katrā stadijā veidojas viena FADH2 un viena NADH molekula, kopā 7 katra no kofaktoriem.

Tagad aprēķināsim ATP molekulu skaitu, kas veidojas mitohondrijās, oksidējot vienu taukskābes C16 molekulu. Astoņas acetil-SCoA molekulas nonāk CTC (citronskābes ciklā), tāpat kā tas tika parādīts agrāk acetil-SCoA gadījumā, kas veidojas no pirūvīnskābes glikozes aerobo oksidāciju laikā. Astoņas acetil-SCoA molekulas nozīmē 7 CTC ciklus, kas dod 96 ATP molekulas (viens cikls rada 12 ATP molekulas). Septiņas FADH2 molekulas, pārnesot ūdeņradi caur elpošanas ķēdi uz skābekli, dod 14 ATP, bet 7 NADH2 molekulas – 21 ATP. Kopumā, oksidējot vienu palmitīnskābes C18 molekulu, veidojas 131 ATP molekula, bet visa tauku molekula rada gandrīz 400 ATP. Atgādinām, ka viena glikozes molekula dod tikai 38 ATP molekulas.

Tomēr tauku oksidēšanai ("sadedzināšanai") ir nepieciešams daudz vairāk skābekļa nekā glikozes oksidēšanai. Pat vienai C16 molekulai ir nepieciešamas 16 skābekļa molekulas, kamēr visas glikozes molekulas oksidēšanai pietiek tikai ar 6. Tieši tāpēc tik svarīgs ir jautājums par uzturu cilvēkiem ar hipoksiju, piemēram, pacientiem ar sirds slimībām vai tiem, kas uzturas (vai strādā) lielā augstumā (piemēram, alpīnistiem). Šādu cilvēku uzturā būtu jāpārsvarā ogļhidrāti (protams, sarežģītie, nevis saharoze), nevis tauki, jo pēdējo oksidēšanai nepieciešams daudz skābekļa, bet hipoksijas apstākļos tas ir deficīts. Šie principi ir uztura zinātnes pamatā, tostarp klīniskajā dietoloģijā, piemēram, sirds-asinsvadu un plaušu patoloģiju gadījumos.

                                                                             biteend                      

Pašlaik tiešsaitē

Klātienē 59 viesi un nav reģistrētu lietotāju

taukilipidi700

 

                                      Tauki un lipīdi

Polinepiesātināto taukskābju uztura aspekti
Apskatīsim, neenerģētiskās, taukskābju īpašības, pirmkārt polinepiesātinātās taukskābes, tostarp omega-3 (EPA (dokozapentaēnskābe)  — C20, piecas dubultsaites; dokozaheksaēnskābe — C22, sešas dubultsaites) un omega-6 (arahidonskābe — C20, četras dubultsaites). Minēto omega-3 polinepiesātinātās taukskābes priekštecis ir α-linolēnskābe (C18, trīs dubultsaites), bet arahidonskābes — secīgi linolskābe (C18, divas dubultsaites) un γ-linolēnskābe (C18, trīs dubultsaites).

Atgādinām, ka visas nosauktās polinepiesātinātās taukskābes nav enerģijas avoti, bet organismā pilda citas funkcijas. Pirmkārt, šīs polinepiesātinātās taukskābes, tāpat kā piesātinātās (t.i., bez dubultsaitēm), ir bioloģisko membrānu lipīdu sastāvdaļas. Ja piesātinātās taukskābes piešķir membrānai stingrību, tad nepiesātinātās — gluži pretēji, veicina membrānas plūstamību. Šis līdzsvars nodrošina normālu bioloģisko membrānu mikrovīskozitāti, kas savukārt ļauj normāli noritēt visiem membrānas procesiem — membrānas fermentu, receptoru (specifisku olbaltumvielu, kas uztver hormonu signālus un pārnes tos šūnas iekšienē), jonu kanālu un citu transporta sistēmu darbībai.

Iespējams, omega-3 polinepiesātinātās taukskābes antiaritmiskais efekts ir saistīts ar šīm sirds muskuļu šūnu membrānas īpašību izmaiņām. To palielināts saturs šūnu membrānās uzlabo insulīna receptoru jutību pret hormonu, kas ir svarīgi 2. tipa diabēta profilaksē un ārstēšanā. Kā antiaterosklerotisks faktors šīs taukskābes veicina holesterīna metabolismu aknās un tā izvadīšanu no organisma, kā arī kavē tā biosintēzi. Šajā aspektā omega-3 polinepiesātinātās taukskābes darbojas līdzīgi farmaceitiskajiem preparātiem — statīniem, taču to iedarbība ir daudz maigāka un, atšķirībā no statīniem, neizraisa potenci samazināšanos un, kas īpaši bīstami, nebremzē KoQ10 biosintēzi (viens no galvenajiem mitohondriju elpošanas ķēdes komponentiem), kas var izraisīt ATP ražošanas samazināšanos un palielinātu sirds un asinsvadu slimību, diabēta, čūlaino slimību un citu patoloģiju risku.

DHA (dokozaheksaēnskābe) ir pelēkās smadzeņu vielas membrānu lipīdu sastāvdaļa un tāpēc ir svarīga atmiņas un intelekta veidošanai un saglabāšanai jebkurā vecumā, bet bērnībā tā pat ietekmē uzvedības reakcijas. DHA deficīts var izraisīt novirzes pusaudžu uzvedībā, tostarp agresivitāti un noslieci uz pašnāvībām. Turklāt DHA ir tīklenes stiebru un konusa šūnu lipīdu sastāvā un ir ārkārtīgi svarīga redzei.

Īpaši nozīmīgi organismam ir polinepiesātināto taukskābju vielmaiņas produkti. Arahidonskābe (omega-6), EPS un DHA (omega-3) ir to savienojumu priekšteči, ko ārsti bieži sauc par prostaglandīniem, lai gan pareizākais termins ir eikozanoīdi. Tie ir hormoniem līdzīgas vielas jeb lokālie hormoni. Eikozanoīdi ietver četras hormoniem līdzīgu vielu klases: prostaglandīnus, prostaciklīnus, tromboksānus un leikotriēnus. Tādējādi prostaglandīni ir tikai viena no četrām savienojumu klasēm, kas tiek apvienotas ar kopējo nosaukumu eikozanoīdi.

Ļoti interesants ir omega-3 polinepiesātinātās taukskābes un prostaglandīnu atklāšanas stāsts. Pirmie novērojumi tika veikti Dānijas pētniekiem, pētot Grenlandes (kas ir Dānijas teritorija) un kontinentālās Dānijas iedzīvotāju saslimstību. Viņi atklāja, ka inuīti, kas dzīvo Grenlandē un galvenokārt patērē taukainu pārtiku (kas ir nepieciešama izdzīvošanai aukstos apstākļos, jo tauki nodrošina daudz enerģijas), daudz retāk slimo ar sirds un asinsvadu slimībām nekā kontinentālās Dānijas iedzīvotāji. Lai gan teorētiski, ņemot vērā, ka taukainā pārtika satur daudz holesterīna, vajadzēja būt otrādi.

Sākotnēji tika izteikta hipotēze par etniskām īpatnībām, taču izrādījās, ka, ja inuīti pārceļas uz kontinentu un pāriet uz Eiropas tipa uzturu, viņiem attīstās ateroskleroze un sirds un asinsvadu slimības, tāpat kā kontinentālajiem dāņiem. Turpmākie pētījumi parādīja, ka, tā kā Grenlandes iedzīvotāji patērē ievērojamu daudzumu aukstūdens zivju un zivju tauku, viņu organismā veidojas vielas, kas aizsargā sirds un asinsvadu un citas organisma sistēmas. Vēlāk šīs vielas tika identificētas kā eikozanoīdi, un par to atklāšanu un izpēti 1982. gadā zviedru bioķīmiķi Sune Bergstrēms un Bengts Samuelsons saņēma Nobela prēmiju.

Šo vielu nozīmīgums ir ārkārtīgi liels. Tieši plaša spektra eikozanoīdu un citu aktīvu lipīdu produktu veidošanās izskaidro omega-6 (pietiekami pārstāvēto uzturā) un omega-3 (kuru deficīts ir ļoti izteikts) taukskābju pārsteidzoši plašo ietekmi uz organismu. Tie ietekmē trombu veidošanās procesus, asins recēšanu, asinsvadu un bronhu tonusu, asins reoloģiskās īpašības, asinsspiedienu, imūno statusu, alerģiskos stāvokļus, dzemdes gludās muskulatūras tonusu, novecošanās procesus, diabētiskās komplikācijas un citas organisma funkcijas.

Jo augstāks ir omega-3 taukskābju, EPA un DHA līmenis eritrocītu membrānās, bet kaut kāda iemesla dēļ ne α-linolēnskābes (kas ir pārsteidzoši, jo tā var būt, lai gan ne vienmēr, EPA priekštece), jo zemāks ir metaboliskā sindroma attīstības risks (t.i., vienlaicīga viscerālā jeb iekšējā tipa aptaukošanās, 2. tipa diabēta, aterosklerozes un hipertensijas klātbūtne pacientiem; šo četru patoloģiju kopumu dēvē par "nāvējošo kvartetu", jo tā attīstības gadījumā mirstība, salīdzinot ar išēmisko sirds slimību, ir vairākas reizes augstāka).

Vēl viens pētījums, kas veikts ar vairāk nekā 11 000 pacientiem, parādīja saistību starp zivju eļļas lietošanu un vispārējās mirstības samazināšanos no sirds un asinsvadu slimībām, kā arī neletāla miokarda infarkta un neletāla insulta gadījumu samazināšanos.

Zivju eļļa labvēlīgi ietekmē paaugstinātu stresa hormona kortizola līmeni asinīs. Regulāra zivju eļļas lietošana uzturā vīriešiem psiholoģiskā stresa periodā veicināja jutības palielināšanos pret insulīnu, adrenalīna un kortizola līmeņa pazemināšanos, t.i., tai bija antistresa efekts. Tiek pieņemts arī, ka zivju eļļa var ietekmēt centrālo nervu sistēmu (hipotalāmu).

Eikozanoīdu ietekmes raksturs uz organismu ir atkarīgs no sākotnējo polinepiesātināto taukskābju dabas, to attiecības uztura sistēmā un no tiem veidojošajiem eikozanoīdiem.

Eikozanoīdu veidošanās sākas ar brīvo taukskābju atšķelšanos no šūnu membrānām attiecīgā fermenta ietekmē. Pēc tam abu rindu brīvās taukskābes, gan omega-3, gan omega-6, tiek sašķeltas divos ceļos: ciklooksigenāzes un lipooksigenāzes, vienu un to pašu fermentu ietekmē.

No arahīdonskābes pa ciklooksigenāzes ceļu veidojas II grupas prostaglandīni, prostaciklīni un tromboksāni, bet pa lipooksigenāzes ceļu – IV grupas leikotriēni. No EPA to pašu fermentu ietekmē veidojas III grupas prostaglandīni, prostaciklīni un tromboksāni, kā arī V grupas leikotriēni.

Turklāt no omega-6 un omega-3 polinepiesātinātās taukskābes veidojošajiem aktīvajiem produktiem (t.i., prostaglandīniem, prostaciklīniem, tromboksāniem un leikotriēniem) raksturīga atšķirīga, turklāt pretēja iedarbība uz organismu. Vienkāršojot sarežģīto eikozanoīdu darbības ainu, kas veidojas no arahīdonskābes (omega-6) un EPA (omega-3), jāatzīmē, ka pirmajā gadījumā tiek īstenota iekaisuma, sāpju sindroma, trombu veidošanās, asinsvadu sašaurināšanās (spazmēšanās) un arteriālā spiediena paaugstināšanās, kā arī alerģisko reakciju izpausme (jāatzīmē, ka tās ir normālas fizioloģiskas, tostarp adaptīvas reakcijas), bet otrajā gadījumā ir pretiekaisuma, pretsāpju, antitrombotiska, vazodilatējoša, antihipertensīva un antialerģiska iedarbība. Tā kā gan arahīdonskābe, gan eikozapentaēnskābe tiek pārveidotas par eikozanoīdiem vienu un to pašu fermentu ietekmē, šīs taukskābes konkurē savā starpā, un iedarbības rezultāts ir atkarīgs no to daudzuma un attiecības uzturā.

Mūsdienu cilvēka uzturam raksturīgs hronisks desmitkārtīgs omega-3 polinepiesātinātās taukskābes deficīts zema aukstūdens zivju un linsēklu, kā arī kamelīnas augu eļļu patēriņa dēļ, kas ir bagātas (līdz 50%) ar α-linolēnskābi (omega-3, EPA priekšteci).

Tajā pašā laikā uzturā plaši izmanto ierastākas augu eļļas, piemēram, saulespuķu un kukurūzas eļļu, kas ir bagātas ar omega-6 polinepiesātināto taukskābi – linolskābi un ɣ-linolēnskābi – arahīdonskābes priekštečiem, kā arī sarkano gaļu – pašas arahīdonskābes avotu. Tā rezultātā organismā dominē nelabvēlīgi (galvenokārt iekaisumu veicinoši) eikozanoīdu efekti, kas veidojas no pārmērīga uztura omega-6 taukskābju daudzuma, kuru nekompensē labvēlīgā omega-3 taukskābju, EPA un DHA, iedarbība. Šo produktu lietošana ir viens no iemesliem augstākai sirds un asinsvadu saslimstībai valstīs, kurās uzturā dominē saulespuķu un kukurūzas eļļa. Rapšu eļļā omega-6 saturs ir trīs reizes zemāks, un tajā ir neliels daudzums omega-3. Olīveļļā omega-3 nav, taču tajā ir maz omega-6 un daudz omega-9, kas nekonkurē ar omega-3. Nav nejaušība, ka šo eļļu, īpaši pirmā spieduma eļļu, kas satur arī taukos šķīstošos antioksidantus, uzskata par svarīgu Vidusjūras diētas sastāvdaļu.

Sistemātiska EPA un DHA lietošana pat uztura fonā, kas bagāts ar dzīvnieku taukiem, nav saistīta ar aterosklerotiskām artēriju izmaiņām un noved pie samazināta sirds un asinsvadu slimību riska (išēmiskās sirds slimības, infarkta, insulta u.c.).

Pēdējās desmitgadēs ir atklāti un pētīti citi nozīmīgi abu polinepiesātināto taukskābju rindu biotransformācijas ceļi, kas būtiski paplašinājuši izpratni par to ietekmi uz organismu. Runa ir par lipīdu mediatoriem – lipoksīniem (arahīdonskābes metabolītiem), E sērijas rezolvīniem (eikozapentaēnskābes metabolītiem), D sērijas rezolvīniem, protektīniem un marezīniem (visi DHA metabolīti). Šis komplekss novērš akūtas iekaisuma reakcijas pāreju hroniskā procesā dažādos audos un veicina iekaisuma atrisināšanos. Tajā pašā laikā lipoksīni (no arahīdonskābes) samazina audu bojājumus un sāpju sindromu; rezolvīni (no eikozapentaēnskābes) samazina iekaisuma faktoru ražošanu, aktīvo skābekļa formu veidošanos un iekaisuma citokīnu sintēzi; protektīni (no DHA) izpaužas kā neiropatiskas aizsargvielas; marezīni (no DHA) veicina sāpju sindroma mazināšanos un audu reģenerācijas pastiprināšanos. Pretiekaisuma īpašības, piemēram, rezolvīnam D, tika pētītas vairākos farmakoloģiskajos modeļos: insulta, Alcheimera slimības, radzenes bojājuma (veicina audu sadzīšanu) u.c. gadījumos.

Eksperimentālie dati sakrīt ar daudziem klīnisko pētījumu datiem par omega-3 polinepiesātināto taukskābju preparātiem, galvenokārt EPA un DHA. To lietošana izrādījās efektīva gan profilaktiskā, gan ārstnieciskā ziņā:

  ✳️ imūnsistēmas stiprināšanai;

  ✳️ cukura diabēta gadījumā;

  ✳️ tromboflebīta gadījumā;

  ✳️ holesterīna un triglicerīdu (tauku) līmeņa samazināšanai asinīs;

  ✳️ trombu veidošanās novēršanai;

  ✳️ paaugstināta asinsspiediena samazināšanai;

  ✳️ sirds un asinsvadu slimību profilaksei un riska samazināšanai;

  ✳️ traucējumi smadzeņu asinsritē;

  ✳️ psihosociālā stāvokļa uzlabošanai un atmiņas uzlabošanai;

  ✳️ peptiskās čūlas gadījumā;

  ✳️ reimatoīdā artrīta, multiplo sklerozes un citu autoimūno slimību gadījumā;

  ✳️ ādas slimību (psoriāzes, atopiskā ekzēma) gadījumā;

  ✳️ kā hepatoprotektīvs līdzeklis;

  ✳️ krūts, zarnu un plaušu audzēju gadījumā.

Pietiekama daudzuma omega-3 polinepiesātināto taukskābju patēriņš palīdz samazināt vajadzību pēc trekniem ēdieniem un veicina ķermeņa masas samazināšanos, vienlaikus pasargājot no slimībām, par kurām minēts iepriekš.

Tieksme pēc trekna ēdiena var būt ne tikai ieraduma vai uztura īpatnību rezultāts, bet arī organisma omega-3 polinepiesātināto taukskābju deficīta sekas. Diemžēl mūsdienu produkti pārsvarā satur tikai 1/20–1/6 no tās omega-3 polinepiesātināto taukskābju daudzuma, kāds bija agrākos laikos, turpretim patērēto hidrogenēto tauku un taukskābju trans-izomēru (tā saukto trans-tauku), kas atrodami margarīnos un citos mākslīgos taukos, daudzums ir palielinājies desmitiem reižu, vēl vairāk pastiprinot jau tā kritisko omega-3 polinepiesātināto taukskābju deficītu.

Omega-3 polinepiesātināto taukskābju (EPA un DHA) deficītu var kompensēt ar aktīvu jūras velšu un aukstūdens jūras zivju, kas dabiskos apstākļos barojas ar jūras aļģēm, patēriņu. Tomēr, ja šādas zivis tiek audzētas rūpnieciski, tām var tikt izmantota mākslīgā barība, tāpēc produkti, kas iegūti no šīm zivīm, var nesaturēt pietiekamu omega-3 polinepiesātināto taukskābju daudzumu. Augos EPA un DHA nav, taču linsēklu un sīnepju eļļās atrodams to prekursors – α-linolēnskābe (C18, trīs dubultsaites). Šīs divas eļļas (lietojot tikai aukstā veidā) satur līdz 55–65% šīs skābes. Ar atbilstošu fermentu līdzdalību α-linolēnskābe var pārvērsties EPA (C20, piecas dubultsaites), taču, pēc dažiem datiem, šī sintēze spēj nodrošināt tikai 5% organisma fizioloģisko vajadzību pēc garo ķēžu taukskābēm, turklāt diabēta slimniekiem šī α-linolēnskābes pārvēršanas efektivitāte ir vēl zemāka.

Jāatzīmē, ka, pēc speciālistu domām, EPA un DHA nav tajos taukos, kas tiek iegūti no zivīm. Zivju eļļa ir rezerves barības vielas, proti, tauki (triglicerīdi), nestrukturāli rezerves komponenti. Savukārt taukskābes, no kurām tiek sintezēti eikozanoīdi, ir šūnu membrānu strukturālie elementi un ietilpst fosfolipīdu sastāvā, tas ir, tās atrodas šūnu membrānās. Attiecīgi visvairāk EPA un DHA ir tieši zivju gaļā, tas ir, audos, kas sastāv no šūnām, nevis triglicerīdiem (rezerves lipīdiem). Tādējādi zivju eļļā, kas iegūta no zivīm un tiek pārdota kapsulu veidā, omega-3 polinepiesātinātā taukskābe ne vienmēr ir pietiekamā daudzumā.

Turklāt, pēc dažu ekspertu domām, EPA un DHA uzsūkšanās cilvēka organismā, kad tās tiek uzņemtas kopā ar zivju gaļu, ir trīs reizes labāka nekā tad, ja tās tiek uzņemtas kapsulu veidā. Uztura avoti, kas satur omega-3 polinepiesātinātās taukskābes, ir arī lasis, siļķe, skumbrija un sardīnes.

Tomēr, ņemot vērā mūsdienu uztura īpatnības un jūras piesārņojumu, tostarp ar smagajiem metāliem, par visuzticamāko pieeju tiek uzskatīta bioloģiski aktīvo piedevu lietošana, kas satur zināmu daudzumu EPA un DHA no dabīgas zivju eļļas (attiecīgi 180 un 120 mg želatīna kapsulā), kas ir iegūta saudzīgos apstākļos un droši aizsargāta no oksidēšanās uzglabāšanas laikā ar dabīgo E vitamīnu (10 mg) vai polifenoliem.

Pašlaik ir izstrādātas metodes omega-3 polinepiesātinātās taukskābes koncentrēšanai etilesteru formā, kas ļauj ievietot želatīna kapsulā nevis 300 mg šo skābju (180 mg EPA + 120 mg DHA), bet divreiz vairāk. Vienlaikus tiek panākta preparātu attīrīšana no smagajiem metāliem, ar kuriem mūsdienās ir piesārņotas Ziemeļu jūru zivis. Kuņģa-zarnu traktā šie sintētiskie esteri tiek šķelti ar aizkuņģa dziedzera lipāzi, taču acīmredzot citā režīmā nekā dabiskās šo taukskābju triglicerīdu formas.

Dienas deva omega-3 polinepiesātinātai taukskābei jābūt 1,2–2 g; to nepieciešams lietot regulāri kopā ar ēdienu, sadalot vairākās devās. Pasaules Veselības organizācija un vairāku valstu zinātniskās medicīnas biedrības iesaka profilakses nolūkos un sirds un asinsvadu slimību novēršanai ikdienā patērēt vismaz 1 g EPA un DHA, bet optimālā deva būtu 2 g.

Jāuzsver vēlreiz, ka polinepiesātinātās taukskābes pieder pie neaizstājamām uztura sastāvdaļām, un to saturs uzturā ir jākontrolē tā, lai veselam cilvēkam omega-6 un omega-3 attiecība būtu vismaz 10:1, optimāli – 5:1, bet ideālā gadījumā – 1:1. Taču Latvijas iedzīvotāju uzturā faktiskā attiecība ir no 40:1 līdz 30:1, kas nozīmē, ka mēs pastāvīgi izjūtam akūtu omega-3 deficītu, jo īpaši EPA un DHA.

Jāņem vērā, ka polinepiesātināto taukskābju patēriņš būtiski palielina ikdienas vajadzību pēc antioksidantiem, galvenokārt E vitamīna (100 mg) kombinācijā ar C vitamīnu (500 mg) un bioflavonoīdiem (120 mg), jo polinepiesātinātā taukskābe īpaši viegli veido toksiskus lipīdu peroksidācijas produktus (ja trūkst antioksidantu), kas kaitīgi ietekmē šūnas un audus. Ar to var būt saistītas atsevišķu autoru aprakstītās nelabvēlīgās polinepiesātināto taukskābju blakusparādības, piemēram, asinsvadu endotēlija bojājumi ar sekojošu trombozi, peroksidācijas pastiprināšanās (t.i., lipīdu oksidēšanās) un līdz ar to eritrocītu bojājumi. Acīmredzot normāls antioksidantu nodrošinājums organismā var palīdzēt novērst šīs nevēlamās blakusparādības.

Cukura diabēta gadījumā papildus nepieciešami mikroelementi – cinks (cinka joni veicina insulīna saistīšanos ar hepatocītiem), hroms un selēns.

Saskaņā ar statistikas pētījumu rezultātiem, puse nāves gadījumu ir saistīta ar sirds un asinsvadu slimībām. Tajā pašā laikā ir pierādīts, ka, regulāri uzņemot ar pārtiku EPA un DHA, kas atrodami zivju gaļā, var samazināt nāves risku no sirds un asinsvadu slimībām vismaz par 35%.